3 tips voor een betere hygiëne bij decubitus!

Decubitus aan hiel

Waarom is hygiene belangrijk bij decubitis?

Decubitus, ook wel bekend als doorligwonden, is een ernstige aandoening die kan ontstaan bij mensen die langdurig in dezelfde houding liggen of zitten. Goede hygiëne is essentieel om decubitus te voorkomen en te behandelen. Waarom?

Om verschillende redenen:

  • Preventie van infecties: Decubitus, ook wel doorligwonden genoemd, ontstaat door langdurige druk op de huid. Wanneer deze wonden niet goed worden schoongehouden, kunnen ze gemakkelijk geïnfecteerd raken. Een goede hygiëne helpt bij het voorkomen van infecties, die de genezing kunnen vertragen en complicaties kunnen veroorzaken.
  • Bevordering van genezing: Schone, droge wonden hebben een betere kans om te genezen dan vuile of vochtige wonden. Door regelmatig de wonden schoon te maken en te verbinden, kan het genezingsproces worden bevorderd.
  • Verzachting van ongemak: Decubituswonden kunnen pijnlijk en ongemakkelijk zijn voor de persoon die eraan lijdt. Door de wonden schoon te houden, kan irritatie worden verminderd en kan het comfort van de persoon worden verbeterd.
  • Voorkomen van verdere huidbeschadiging: Vuil en vocht kunnen de huid rondom decubituswonden irriteren en beschadigen. Door goede hygiënemaatregelen te handhaven, kan verdere beschadiging van de huid worden voorkomen.

Al met al is goede hygiëne bij decubitus van vitaal belang om het risico op complicaties te verminderen, het genezingsproces te bevorderen en het comfort van de persoon te verbeteren.

decubitus wond stuitje

3 tips voor een betere hygiëne

De redenen waarom hygiene belangrijk is, zijn inmiddels duidelijk. Maar wat zijn nu de belangrijkste aanbevelingen voor een betere hygiëne bij decubitus?

  • Regelmatig reinigen en droog houden van de huid: Dit is cruciaal om bacteriën en andere ziekteverwekkers te verwijderen die infecties kunnen veroorzaken en het genezingsproces kunnen vertragen. Gebruik een milde, pH-neutrale zeep om de huid voorzichtig te reinigen en dep de huid vervolgens voorzichtig droog, in plaats van te wrijven, om irritatie te voorkomen. Zorg ervoor dat er geen vocht achterblijft op de huid, vooral in de plooien en rond decubitusplekken, omdat vochtige omgevingen de kans op infectie vergroten.
  • Gebruik van geschikte verbanden en wondverzorgingsmaterialen: Het kiezen van de juiste verbanden en wondverzorgingsmaterialen is van vitaal belang voor een goede hygiëne bij decubitus. Kies verbanden die vocht absorberen en tegelijkertijd een vochtige omgeving bevorderen die gunstig is voor wondgenezing. Zorg ervoor dat de verbanden de decubitusplekken bedekken en goed op hun plaats blijven zitten om infectie te voorkomen. Vergeet niet om regelmatig verbanden te vervangen volgens de aanbevelingen van een zorgprofessionals.
  • Optimaliseer de omgeving en de algemene gezondheid: Naast lokale hygiënemaatregelen is het ook belangrijk om te zorgen voor een gezonde omgeving en algemene gezondheid van de persoon met decubitus. Zorg voor een schoon bed en regelmatig gewassen beddengoed om blootstelling aan bacteriën te minimaliseren. Bovendien is een uitgebalanceerd dieet met voldoende eiwitten, vitaminen en mineralen essentieel voor een goede wondgenezing. Het handhaven van een gezond gewicht en voldoende hydratatie zijn ook belangrijk voor het bevorderen van de algehele gezondheid en het immuunsysteem, wat kan helpen bij het voorkomen en behandelen van decubitus.

Het is belangrijk om deze do’s te combineren met regelmatige monitoring en zorg door een professionele zorgverleners om decubitus effectief te behandelen en verdere complicaties te voorkomen.

Het Belang van Hygiëne bij de Preventie van Decubitus