Decubitus bij kinderen?

Is toch alleen bij oudere mensen?

In de gezondheidszorg is decubitus (doorligging) een veelvoorkomend symptoom. Decubitus kan leiden tot ongemak en veel pijn bij patiënten en ook tot hoge kosten voor de gezondheidszorg. 

Decubitus doet zich vooral voor bij patiënten met meerdere ziektebeelden en vooral bij oudere patiënten, wat verklaard kan worden uit factoren als ver- minderde mobiliteit, verminderde voedingstoestand en een dunnere huid. Decubitus komt échter ook bij kinderen voor, iets dat veel mensen nog niet weten. 

Cijfers variëren al naar gelang de wijze van meten en naar welke populatie is gekeken. In verschillende studies zijn prevalentie bij kinderen gevonden variërend van 2 – 28 procent met een incidentie van 7,2 procent tot 32,8 pro- cent (bron: dieetrichtlijnen decubitus). 

Jacare B.V. op de kwaliteitsdag van SVRZ

Een grote misvatting

Nu is het natuurlijk meer een uitzondering op de regel als dit bij kinderen voorkomt, maar het is dus een misvatting dat het alleen voorkomt bij een oudere doelgroep, ondanks dat veel mensen dat denken. 

Als jij namelijk langdurig bedlegerig bent, door bijvoorbeeld een operatie, loop je al risico. En niet alleen “oudere” mensen ondergaan operaties toch?

Decubitus specialist

Daarom vinden wij het belangrijk dat iedereen weet wat de risico’s zijn én wat je moet doen bij langdurig bedlegerig. Blijf met jouw vragen dus niet lopen, maar neem gerust contact met ons op. Als Decubitus specialist helpen wij je graag verder. 

Team Jacare

Heb jij vragen over decubitus? Stel ze ons en Google ze alsjeblieft niet. 

Onze missie is awareness creëren rondom decubitus en dat betekent ook informeren. Ook al ben je geen klant bij ons: stel je vragen gerust. 


Klik hier om je vraag te stellen