Decubitus veroorzaakt door medisch apparatuur

Hoewel medische apparatuur bedoeld is om het leven van patiënten te verbeteren, kan het langdurig gebruik leiden tot onbedoelde complicaties.

Het verborgen gevaar van medische apparatuur

Medische apparatuur is een integraal onderdeel van de zorg voor veel patiënten, van beademingsapparatuur tot infuuslijnen en orthopedische hulpmiddelen. Echter, het langdurige contact met deze apparatuur kan ook drukpunten veroorzaken op de huid van de patiënt, wat uiteindelijk kan leiden tot decubitus.

Een van de meest voorkomende voorbeelden is het gebruik van beademingsapparatuur. Het constante contact van het beademingsmasker met de huid van het gezicht kan leiden tot irritatie en uiteindelijk tot decubitus als niet regelmatig van positie wordt veranderd of als het masker niet goed past. Infuuslijnen en katheters zijn nog twee voorbeelden van medische apparatuur die decubitus kunnen veroorzaken. Wanneer deze lijnen constant op dezelfde plek op de huid rusten, kan dit leiden tot schade aan de huid en weefsels eronder.

Preventie en behandeling

Gelukkig kunnen doorligwonden die worden veroorzaakt door medische apparatuur worden voorkomen met de juiste zorg en preventieve maatregelen. Het regelmatig veranderen van de positie van de patiënt, het gebruik van speciale kussens of pads om druk te verminderen en het zorgvuldig plaatsen en controleren van medische apparatuur kunnen allemaal helpen om decubitus te voorkomen.

Als er toch doorligwonden optreden, is het belangrijk om ze snel te identificeren en te behandelen. Dit kan het reinigen van de wond, het verwijderen van beschadigd weefsel en het toepassen van speciale verbanden/pads om genezing te bevorderen, omvatten.

Onze conclusie

Hoewel medische apparatuur een onschatbare rol speelt in de moderne gezondheidszorg, is het belangrijk om bewust te zijn van de mogelijke complicaties die kunnen ontstaan door langdurig gebruik ervan. Door alert te zijn op de risico’s van decubitus veroorzaakt door medische apparatuur en proactieve preventieve maatregelen te nemen, kunnen zorgverleners ervoor zorgen dat patiënten de hoogste kwaliteit van zorg ontvangen, zonder het risico op onbedoelde complicaties.

En heb je vragen? Aarzel niet om contract met ons op te nemen. 

Het Belang van Hygiëne bij de Preventie van Decubitus