Een eiwitrijke quiche

Eiwitrijk en gemakkelijk zelf te maken (ook het deeg)

Zoals we vaak delen is gevarieerd, gezond met veel eiwitrijke producten eten stimulerend voor de wondgenezing. Daarom delen wij vaak eiwitrijke, simpele, recepten die je thuis kunt maken (wanneer je thuis bedlegerig bent) of iemand voor je kan maken. Vandaag een eiwitrijke quiche. 

Wat heb je nodig?

Voor de bodem:

  • 100g volkoren meel
  • 50g amandelmeel
  • 50g koude boter, in blokjes
  • 2-3 eetlepels koud water

Voor de vulling:

  • 200g kwark 
  • 4 eieren
  • 200g gerookte kipfilet, in stukjes gesneden
  • 150g spinazie
  • 100g cherrytomaatjes, gehalveerd
  • 1 rode ui, fijngesneden
  • 100g feta kaas, verkruimeld
  • 1 eetlepel goede olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse kruiden (bijv. peterselie, bieslook) naar smaak

Hoe maak je het?

De bodem klaarmaken:

    1. Verwarm de oven voor op 180°C.
    2. Meng het volkoren- en amandelmeel in een kom.
    3. Voeg de blokjes koude boter toe en wrijf met je vingers of een deegmixer tot het mengsel op grove broodkruimels lijkt.
    4. Voeg geleidelijk koud water toe tot het deeg samenkomt.
    5. Rol het deeg uit op een licht bebloemd oppervlak en bekleed een ingevette quichevorm (ongeveer 24 cm doorsnee) ermee.
    6. Prik de bodem in met een vork en bak de bodem 10 minuten blind in de oven (met bakpapier en bakbonen of rijst om het deeg neer te houden).
  1. Vulling bereiden:
    1. Verhit de olijfolie in een pan en bak de rode ui glazig.
    2. Voeg de spinazie toe en bak tot deze geslonken is. Laat het mengsel iets afkoelen.
    3. Klop in een grote kom de eieren en de kwark door elkaar tot een glad mengsel.
    4. Voeg de gerookte kipfilet, spinazie, cherrytomaatjes, feta, zout, peper en kruiden toe aan het eiermengsel en roer goed door.

Voor de quiche:

      1. Haal de blind gebakken bodem uit de oven en verwijder de bakbonen en het bakpapier.
      2. Giet het eiermengsel in de bodem.
      3. Bak de quiche in de voorverwarmde oven gedurende 30-35 minuten, of tot de vulling stevig en goudbruin is.
      4. Laat de quiche eerst een paar minuten afkoelen voor het aansnijden.
  • Serveer de quiche warm of op kamertemperatuur met een frisse groene salade.
  • Garneer met extra verse kruiden voor een extra smaakboost.

Geniet van deze lichte, eiwitrijke quiche als een gezonde maaltijd! 

Rachelle verhage

Een dieet dat rijk is aan eiwitten kan gunstig zijn voor wondgenezing, vooral voor mensen die herstellen van operaties, verwondingen of (beginnende) decubitus hebben. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat een uitgebalanceerd dieet met een verscheidenheid aan voedingsstoffen essentieel is voor een optimaal herstel. Raadpleeg altijd een arts of diëtist voor gepersonaliseerd advies over voeding tijdens het genezingsproces.

Rachelle Verhage is gediplomeerd natuurvoedingsadviseur en nutricion coach i.o. en schrijft vanuit die rol voor ons familiebedrijf diverse artikelen over voeding in samenwerking met onze wondverpleegkundige.