Een samenwerking met de gipskamer

Goes. “Ik zit met mijn volledige wervelkolom in het gips, kun je jezelf dat voorstellen?” Mevrouw A. (56 jaar) kijkt ons aan. Ze heeft Multipel Myeloom, dit is een vorm van kanker van plasmacellen waardoor ze met haar gehele wervelkolom in het gips zit. Totdat ze een aantal weken geleden last kreeg onder haar oksel. Het bleek decubitus te zijn.

Onze wondverpleegkundige Lieke staat mevrouw A. bij en vertelt dat multidisciplinair samenwerken belangrijk is. “In dit geval óók met de gipskamer, want doordat ze met haar wervelkolom in het gips zit, schuurt haar oksel tegen een randje van het gips waardoor decubitus is ontstaan.” Door het inzetten van speciale, op maat gemaakte, schuimverbanden tussen het gips en de huid werd de plek tijdelijk ontlast. “Maar doordat de druk blijft, was het belangrijk in overleg te gaan met de gipskamer waardoor er aanpassingen konden worden gedaan in het gips, om de huid van mevrouw te ontlasten.” Lieke vervolgt: “Het is enorm belangrijk dat er goed wordt overleg tussen de diverse partijen, om dit te voorkomen!”

Multi Disciplinair overleg belangrijk
Multi disciplinair overleg, waarbij verschillende zorgverleners met diverse expertises samenwerken, is van groot belang bij de behandeling van decubitus om verschillende redenen!

Hierbij drie redenen waarom Jacare bv. staat voor samenwerking vanuit verschillende disciplines:

1. Expertise van verschillende zorgverleners

Iedereen brengt zijn of haar eigen expertise en ervaring mee. Verpleegkundigen, fysiotherapeuten, ergotherapeut, artsen, diëtisten, wondverpleegkundigen en andere specialisten hebben verschillende inzichten en vaardigheden die van cruciaal belang kunnen zijn bij de behandeling en preventie van decubitus.

2. Complexe aard van decubituswonden
Decubituswonden kunnen variëren in ernst- en complexiteit. Een multidisciplinair team kan de wond vanuit verschillende invalshoeken bekijken en een gezamenlijk behandelplan opstellen dat alle aspecten van de wondzorg omvat, zoals wondverzorging, drukverlichting, voeding, mobilisatie en mogelijke medische interventies.

3. Coördinatie van de zorg

Een multidisciplinair team kan de zorg coördineren en ervoor zorgen dat alle betrokken zorgverleners op één lijn zitten wat betreft de behandeling, preventie en follow-up van decubitus. Dit helpt bij het voorkomen van miscommunicatie en zorgt voor een samenhangende zorgervaring voor de patiënt.

Door gezamenlijk te werken, kunnen we op deze manier streven naar de best mogelijke uitkomsten voor de patiënt. Samenwerking is van essentieel belang om een effectieve benadering van decubituszorg te bieden, waarbij de verschillende aspecten van de aandoening en de behoeften van de patiënt worden aangepakt door een team van diverse zorgprofessionals.

Het Belang van Hygiëne bij de Preventie van Decubitus