Eiwitrijke voeding kan het herstel van wonden bevorderen, omdat eiwitten essentieel zijn voor celgroei en weefselherstel. Hier is een recept dat rijk is aan eiwitten, gezonde vetten en belangrijke voedingsstoffen die kunnen helpen bij wondgenezing.
Wat heb je nodig?
(voor 2 personen):
- 300g kipfilet, in blokjes gesneden (330 kcal, 62g eiwit)
- 1 eetlepel olijfolie (120 kcal)
- 1 ui, fijngehakt (40 kcal, 1g eiwit)
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt (8 kcal)
- 1 wortel, in dunne plakjes (25 kcal, 1g eiwit)
- 1 rode paprika, in blokjes (37 kcal, 1g eiwit)
- 200g broccoli, in roosjes (68 kcal, 5g eiwit)
- 1 blikje tomatenblokjes (200g) (40 kcal, 2g eiwit)
- 1 theelepel kurkuma (5 kcal)
- 1 theelepel komijnpoeder (5 kcal)
- 1/2 theelepel zwarte peper (0 kcal)
- Zout naar smaak
- 300 ml kippenbouillon (20 kcal, 1g eiwit)
- 2 eetlepels verse peterselie, gehakt (4 kcal, 0.5g eiwit)
Hoe maak je het?
Kip bakken: Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de kipblokjes toe en bak ze goudbruin en gaar. Haal de kip uit de pan en zet apart.
Groenten fruiten: Voeg in dezelfde pan de ui en knoflook toe en bak ze tot ze glazig zijn. Voeg de wortel, paprika, en broccoli toe en bak enkele minuten mee.
Specerijen toevoegen: Voeg de kurkuma, komijnpoeder, zwarte peper, en een snufje zout toe aan de groenten. Roer goed door en bak kort zodat de specerijen hun aroma vrijgeven.
Stoofpot maken: Voeg de tomatenblokjes en kippenbouillon toe aan de pan. Breng het geheel aan de kook en voeg vervolgens de gebakken kipblokjes weer toe. Laat het geheel 15-20 minuten sudderen op laag vuur tot alle smaken goed zijn gemengd en de groenten gaar zijn.
Haal van het vuur en bestrooi met verse peterselie.
Serveer de stoofpot warm. Je kunt deze stoofpot eventueel combineren met een bijgerecht zoals quinoa of volkoren rijst voor extra vezels en koolhydraten, indien gewenst.
Waarom dit gerecht helpt bij wondverzorging?
- Hoog eiwitgehalte: De kip levert een grote hoeveelheid eiwitten, wat essentieel is voor weefselherstel en celgroei.
- Vitaminen en mineralen: De groenten zoals broccoli, paprika, en wortel zijn rijk aan vitamines zoals vitamine C, die de wondgenezing ondersteunen.
- Kurkuma: Bevat curcumine, een ontstekingsremmend middel dat kan helpen bij het herstelproces.
- Gezonde vetten: Olijfolie levert gezonde vetten die bijdragen aan celherstel en het verbeteren van de opname van in vet oplosbare vitamines.
Dit gerecht is voedzaam, eiwitrijk, en speciaal samengesteld om je lichaam te ondersteunen bij het herstellen van wonden.
Een dieet dat rijk is aan eiwitten kan gunstig zijn voor wondgenezing, vooral voor mensen die herstellen van operaties, verwondingen of (beginnende) decubitus hebben. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat een uitgebalanceerd dieet met een verscheidenheid aan voedingsstoffen essentieel is voor een optimaal herstel. Raadpleeg altijd een arts of diëtist voor gepersonaliseerd advies over voeding tijdens het genezingsproces.
Rachelle Verhage is gediplomeerd natuurvoedingsadviseur en voedingstherapeut en schrijft vanuit die rol voor ons familiebedrijf diverse artikelen over voeding in samenwerking met onze wondverpleegkundige.