Gezond eten bij decubitus: wat eet je dan precies?

Voeding en decubitus

Het is belangrijk dat iemand met decubitus voldoende energie binnen krijgt. Een diëtist kan op basis van lengte, gewicht, leeftijd, mobiliteit en ernst van de decubitus berekenen hoeveel energie iemand precies nodig heeft. Daarnaast is het van belang dat er voldoende vochtinname is (meestal tussen de 1,5-2L per dag, zie www. voedingscentrum.nl).

Gezond eten bij decubitus: wat eet je dan precies?

Waar bestaat dan gezonde voeding uit?

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat iemand met decubitus gezond eet. Een gezonde voeding bestaat uit voldoende koolhydraten, voedingsvezels, eiwitten en vetten en vocht. De hoeveelheden verschillen per persoon, afhankelijk van de leeftijd, het geslacht, lengte en gewicht. Zie voor meer info per leeftijd en geslacht www.voedingscentrum.nl., daar is ook een dagmenu te downloaden.

Voor volwassen kunnen over het algemeen de volgende hoeveelheden per dag aangehouden worden voor een gezonde voeding (NB. Dit geldt dus niet als voldoende voor iemand met decubitus. Dan is het aan te raden om extra eiwitrijke of eiwit verrijkte producten te gebruiken. Een diëtist kan advies geven):

Gezond eten bij decubitus: wat eet je dan precies? 1

–       250 gram groente

–       2 porties fruit

–       4-5 volkoren boterhammen

–       4-5 opscheplepels volkoren graanproducten of 4-5 kleine aardappelen

–       1 portie vis, peulvruchten of vlees

–       25 gram ongezouten noten

–       2-3 porties zuivel

–       40 gram kaas (max. 2 plakken)

–       40 gram smeer- en bereidingsvetten

–       1,5-2L vocht

Eiwitrijke producten zijn zuivel (melk, karnemelk, yoghurt, kwark etc.) en zuivelproducten (kaas, hüttenkäse etc.), ei, vlees, vis, peulvruchten en noten. Er zijn ook eiwit verrijkte producten op de markt, dit zijn producten waar extra eiwit aan toegevoegd is. Het is handig om hierover met een diëtist te overleggen.

Team Jacare

Heb jij vragen over decubitus? Stel ze ons en Google ze alsjeblieft niet.

Onze missie is awareness creëren rondom decubitus en dat betekent ook informeren. Ook al ben je geen klant bij ons: stel je vragen gerust.


Klik hier om je vraag te stellen