In de volksmond wordt decubitus ook wel ‘doorliggen’ of ‘drukplek’ genoemd

Waarom noemen we het eigenlijk doorligwonden?

In de praktijk wordt decubitus vaak aangeduid als doorligwonden. Dit is vanwege de manier waarop ze ontstaan. Decubitus ontwikkelt zich namelijk wanneer een persoon gedurende langere tijd in dezelfde positie blijft liggen of zitten, waardoor druk en wrijving ontstaan tussen het lichaam en het oppervlak waarop het rust.

Deze druk en wrijving kunnen de bloedtoevoer naar bepaalde delen van de huid verminderen, met name bij prominente botten zoals de heupen, stuitbeen, hielen en ellebogen. Hierdoor kan het weefsel beschadigd raken en dit kan uiteindelijk leiden tot het ontstaan van doorligwonden.

Het woord “doorliggen” verwijst dus naar het idee dat de huid en het weefsel letterlijk beginnen te “liggen” op het oppervlak waarop de persoon rust, als gevolg van langdurige druk. Hoewel “doorligwonden” een veelgebruikte term is in de praktijk, wordt de medische term “decubitus” (zoals wij hem gebruiken) vaker gebruikt in professionele settings en in de medische literatuur.

Heb je vragen over decubitus? Ben je op zoek naar een interne opleiding of wil je een productpresentatie van één van onze producten? Neem dan contact met ons op (klik hier om contact met ons op te nemen). 


Lieke, wondverpleegkundige Jacare bv 

Het Belang van Hygiëne bij de Preventie van Decubitus