Na een ingrijpende buikoperatie kreeg R. (46 jaar) wondcomplicaties

Na een ingrijpende buikoperatie kreeg R. (46 jaar) wondcomplicaties waardoor ze bedlegerig werd voor een aantal weken. “Na 3 weken kreeg ik enorme pijn in mijn hielen en mijn stuitje, maar door de wond kon ik niet zo goed bewegen. De wijkverpleegkundige signaleerde deze symptomen en raadde aan om een decubitusmatras te bestellen. Ik belde Wim Jalink, van Jacare, nog diezelfde dag…”

Decubitus, ook wel bekend als doorligwonden of drukplekken, kan leiden tot pijn in verschillende delen van het lichaam, inclusief dus de hielen en de stuit. Mevrouw R. belde ons en we hebben samen de klachten besproken. “Mijn stuitje doet enorme pijn, mijn hielen wel iets minder, maar zijn wel mega gevoelig en worden steeds roder.”

Eén van de “alarmbellen” of waarschuwingssignalen die kunnen wijzen op een verslechtering of complicaties bij decubitus:

  • Verandering in huidskleur: Veranderingen in de kleur van de huid rondom het getroffen gebied. Een verkleuring, zoals roodheid, blauwheid of donkerder worden van de huid, kan duiden op verminderde bloedcirculatie en mogelijk weefselschade.

** Als een of meer van deze signalen optreden, is het van belang om onmiddellijk medische hulp in te roepen. Een zorgverlener/specialist kan de situatie evalueren, de oorzaken vaststellen en een passend behandelingsplan aanbevelen. Het vermijden van verwaarlozing en het snel aanpakken van problemen kan ernstige complicaties helpen voorkomen.

Nadat we het verhaal van mevrouw R. hadden aangehoord, besloten we diezelfde dag nog een decubitusmatras te bezorgen. Na het stellen van enkele vragen (denk aan mobiliteit, gewicht etc.) vonden we het juiste matras voor haar situatie en heeft Macy, onze servicemedewerker, het matras kunnen installeren.

“Heel bijzonder dat er écht naar me geluisterd werd, en dat ik diezelfde dag nog op een Jacare matras lag. Het matras lag eigenlijk lekker, wat ik niet had verwacht van een AD-matras. En de pomp was gelukkig stil, want door de operatie was ik sneller overprikkeld dan normaal en had ik er niet aan moeten denken om een luide pomp naast mijn bed te hebben staan.”

Bij de keuze van een decubitusmatras is het voor ons belangrijk om rekening te houden met de unieke behoeften van de persoon en te streven naar een balans tussen comfort, preventie en effectiviteit. Daarbij is het voor ons belangrijk dat we snel handelen bij de eerste signalen van decubitus. Snel handelen bij de eerste signalen van decubitus is belangrijk om zo verdere schade te voorkomen, het genezingsproces te bevorderen, complicaties te vermijden en de algehele kwaliteit van leven én comfort van de persoon te behouden. Daarbij ontzorgen we de verzorging/verpleging door vanuit onze expertise aan deze klachten te werken. 

Het is daarom belangrijk om regelmatig de huid te controleren, vooral op gebieden waar druk wordt uitgeoefend, en bij de eerste tekenen van veranderingen professionele hulp in te roepen van een decubitusspecialist.

“Inmiddels is mevrouw R. niet langer bedlegerig, hebben we het matras opgehaald én heeft ze geen last meer van haar stuitje en hielen. Snel handelen, schakelen en anticiperen is van groot belang in ons vak als decubitusspecialisten!” Aldus Lieke onze wondverpleegkundige.

Het Belang van Hygiëne bij de Preventie van Decubitus