Stress kan de wondgenezing op verschillende manieren belemmeren

Stress kan de wondgenezing op verschillende manieren belemmeren. Laten we eens kijken naar de redenen waarom dat gebeurt:

  • Verhoogde cortisolniveaus: Stress activeert het vrijkomen van cortisol, het stresshormoon, in het lichaam. Hoge cortisolniveaus verstoren het normale ontstekingsproces dat cruciaal is voor de eerste fase van wondgenezing. Een verstoorde ontstekingsreactie kan de wondgenezing vertragen.
  • Verzwakt immuunsysteem: Langdurige stress kan het immuunsysteem verzwakken. Dit betekent dat het lichaam minder effectief kan reageren op infecties die de wondgenezing kunnen vertragen of complicaties kunnen veroorzaken.
  • Verminderde bloedcirculatie: Stress kan de bloedvaten vernauwen, wat de bloedcirculatie kan verminderen. Een goede bloedtoevoer naar de wond is essentieel voor het aanvoeren van voedingsstoffen en zuurstof die nodig zijn voor een optimale genezing. Verminderde bloedcirculatie kan de genezing vertragen en het risico op infecties vergroten.

Kortom, stress kan op verschillende manieren invloed hebben op het vermogen van het lichaam om wonden te genezen, van hormonale verstoringen tot een verzwakt immuunsysteem en verminderde bloedtoevoer naar de wondlocatie.

Het Belang van Hygiëne bij de Preventie van Decubitus