Wat je niet moet doen bij decubitus?

Decubitus, ook wel bekend als doorligwonden, vraagt om speciale zorg en aandacht. Naast het nemen van de juiste maatregelen, zijn er enkele dingen die je absoluut moet vermijden als je iemand bent die risico loopt op deze vervelende wonden.

Niet doen:

  • Langdurig in één positie blijven: Het is cruciaal om niet voor lange tijd in dezelfde houding te blijven zitten of liggen. Dit kan de druk op bepaalde delen van het lichaam verhogen en het risico op doorligwonden vergroten.
  • Hard masseren op de plekken waar roodheid zichtbaar is: Wanneer er roodheid of irritatie op de huid verschijnt, is het belangrijk om niet hard te wrijven of te masseren op deze gebieden. Dit kan de huid verder beschadigen en het genezingsproces bemoeilijken.
  • Het gebruik van warmte of ijs zonder medisch advies: Het toepassen van warmte of ijs op de plekken met doorligwonden kan meer schade aanrichten als dit niet op de juiste manier wordt gedaan. Medisch advies is hierbij cruciaal.
  • Verwaarlozing van goede voeding en hydratatie: Een gezond dieet en voldoende vochtinname zijn essentieel voor een gezonde huid en het genezingsproces. Verwaarloos daarom niet je voedingspatroon als je risico loopt op decubitus.
  • Het negeren van veranderingen in de huid: Als je veranderingen opmerkt zoals roodheid, zwelling, warmte of wondjes op de huid, negeer dit dan niet. Het is belangrijk om deze veranderingen te melden aan een zorgverlener om verdere complicaties te voorkomen.
  • Het gebruik van producten zonder medisch advies: Het toepassen van verschillende crèmes, zalven of remedies op doorligwonden zonder medisch advies kan schadelijk zijn. Raadpleeg altijd een zorgprofessional voordat je iets op de wonden aanbrengt.

Het is van vitaal belang om de juiste (zorg)maatregelen te nemen en tegelijkertijd deze “niet doen” aspecten in gedachten te houden. Het vermijden van deze acties kan helpen bij het voorkomen van verdere schade aan de doorligwonden en het bevorderen van een sneller herstel. Bij twijfel is het altijd raadzaam om advies in te winnen. Neem zeker contact met ons op wanneer je vragen hebt, wij helpen je graag. 

Het Belang van Hygiëne bij de Preventie van Decubitus