Wondgenezing kost ook energie!

Wondgenezing is een complex proces dat energie vereist van het lichaam om verschillende redenen. Dat betekent dus dat het lichaam energie vraagt om de wond te genezen en dat je het dan ook de juiste energie mag geven tijdens je herstel (klik hier voor meer over voeding bij wondgenezing). Waarom kost wondgenezing zoveel energie?

  • Celregeneratie en weefselherstel: Om een wond te genezen, moeten nieuwe cellen worden gevormd om het beschadigde weefsel te vervangen. Dit omvat de productie van nieuwe huidcellen, bloedvaten, bindweefsel en andere structuren die nodig zijn voor de genezing. Deze celregeneratie vereist energie in de vorm van ATP (adenosinetrifosfaat), de energiebron van cellen.
  • Ontstekingsreactie: De initiële fase van wondgenezing omvat een ontstekingsreactie, waarbij het immuunsysteem wordt gemobiliseerd om infecties te bestrijden en beschadigd weefsel op te ruimen. Het proces van ontsteking vereist energie omdat het lichaam verschillende immuuncellen en chemische boodschappers produceert om de ontsteking te reguleren.
  • Synthese van collageen en extracellulaire matrix: Tijdens de wondgenezing produceert het lichaam collageen en andere componenten van de extracellulaire matrix die de structuur en stevigheid van nieuw weefsel bieden. Dit syntheseproces vereist energie.
  • Herstel van bloedvaten: Bij wondgenezing is vaak de vorming van nieuwe bloedvaten (angiogenese) betrokken om de bloedtoevoer naar het beschadigde gebied te herstellen. Het proces van bloedvatvorming vereist energie.

Al deze processen, van ontstekingsreacties tot celregeneratie en weefselherstel, vereisen een aanzienlijke hoeveelheid energie in de vorm van glucose en andere voedingsstoffen om effectief te kunnen plaatsvinden. Daarom heeft het lichaam tijdens de wondgenezing een verhoogde behoefte aan energie en voedingsstoffen, wat de reden is waarom een gezond dieet met voldoende calorieën, eiwitten, vitaminen en mineralen belangrijk is om het genezingsproces te ondersteunen. Heb je vragen over dit proces? Neem dan zeker contact op met onze wondverpleegkundige Lieke. Zij helpt je graag! 

Het Belang van Hygiëne bij de Preventie van Decubitus