Voorkomen is beter dan genezen, maar als er toch een wond is ontstaan dan is het van belang deze zo spoedig mogelijk te laten genezen en is inzet van een wondverpleegkundige raadzaam. Om tot wondgenezing te komen is het belangrijk te weten dat een acute wond verschillende fases doorloopt:
Deze fase begint meteen na het ontstaan van de wond. Vaten vernauwen lokaal en bloedplaatjes klonteren samen zodat er een korst ontstaat en bloeding stopt.
Zodra de bloeding onder controle is start de inflammatiefase. De ontstekingscellen verplaatsen zich naar de wond. In deze fase wordt infectie voorkomen. Deze fase vindt plaats van dag 1-4.
Deze overloopt normaal de inflammatiefase. Deze fase kenmerkt zich door de her-epitheliasatie. Hier start het herstel van de dermis. Deze fase begint vanaf dag 4-21.
Hierbij vindt de verdere aanmaak van collageenweefsel plaats. Dit zorgt voor rekbaarheid van de huid. Deze fase kan tot wel 2 jaar duren.
Bij gecompliceerde wonden zijn er veel factoren die van invloed zijn op het helingsproces. Hierbij kan gedacht worden aan:
Hierbij vindt de verdere aanmaak van collageenweefsel plaats. Dit zorgt voor rekbaarheid van de huid. Deze fase kan tot wel 2 jaar duren.
Bij gecompliceerde wonden zijn er veel factoren die van invloed zijn op het helingsproces. Hierbij kan gedacht worden aan:
Tijdens wondgenezing is voeding van essentieel belang. Bij elke fase heeft het lichaam behoefte aan andere macro- en micronutriënten.
Tijdens deze fase zijn vitamine C en E belangrijk. Ook selenium, arginine, cysteie en methionine zijn in deze fase belangrijk. De ontstekingscellen (Macrofagen) verlaten in deze fase het lichaam, samen met veel vocht en eiwitten. Aanvulling hiervan in van belang.
Bij dit proces zijn vitamine A en C van belang, evenals Tiamine, pantotheenzuur of vitamine B5, zink, mangaan en arginine.
Tijdens deze fase zijn vitamine A en C, zink, koper en mangaan nodig. Eiwit is bij alle fasen van invloed bij genezing in grote hoeveelheden. Wondgenezing kost energie. Deze energie haalt het lichaam uit vetten en koolhydraten.