7 tips om doorligwonden te voorkomen

7 tips om doorligwonden te voorkomen

7 tips om doorligwonden te voorkomen

Als wondverpleegkundige is het mijn professie, maar ook mijn missie om ervoor te zorgen dat mensen niet alleen genezen van hun verwondingen, maar ook om te voorkomen dat ze in de eerste plaats ontstaan. Doorligwonden, ook wel decubitus (klik hier om daar meer over te lezen) genoemd, zijn een veelvoorkomende en pijnlijke aandoening die vaak kan worden voorkomen met de juiste zorg en aandacht. Hier zijn zeven praktische tips die ik graag met je deel om doorligwonden te voorkomen (waar dat kan) en het welzijn van onze patiënten te waarborgen.

Mijn tips!

  • Beweeg en verander regelmatig van houding: Een van de belangrijkste maatregelen om doorligwonden te voorkomen, is regelmatig van houding veranderen. Wanneer iemand in bed ligt wordt er geadviseerd om de 4 uur wisselligging toe te passen en iemand die stoel afhankelijk is om de 2 uur van houding wat verwisselen. Uiteraard is dit persoons gebonden. Is iemand zijn conditie bijv. slecht, dan wissel je eerder. Dit vermindert de druk op specifieke delen van het lichaam die gevoelig zijn voor doorligwonden. Moedig patiënten aan om elke twee uur van positie te veranderen en indien mogelijk kleine bewegingen uit te voeren terwijl ze in bed liggen.
  • Gebruik speciale Kussens en matrassen: Er zijn verschillende kussens en matrassen (klik hier) op de markt die zijn ontworpen om de druk gelijkmatig te verdelen en doorligwonden te voorkomen. Als wondverpleegkundige kan ik deze aanbevelen op basis van de individuele behoeften en risicofactoren van de patiënt.
  • Optimaliseer je voeding en hydratatie: Een gezond dieet met voldoende eiwitten en vitaminen is essentieel (klik hier om daar meer over te lezen) voor het behoud van de huidintegriteit. Daarnaast is voldoende hydratatie cruciaal om de huid gezond en veerkrachtig te houden. Moedig patiënten aan om veel water te drinken (klik hier om daar meer over te lezen) en voedingsmiddelen te consumeren die rijk zijn aan voedingsstoffen die de huid ondersteunen.
  • Houd de huid schoon en droog: Een goede hygiëne (klik hier om meer over hygiëne te lezen) is van vitaal belang om doorligwonden te voorkomen. Zorg ervoor dat de huid van de patiënt schoon en droog blijft, vooral rondom gebieden die gevoelig zijn voor doorligwonden. Vermijd agressieve zeep en gebruik in plaats daarvan milde reinigingsmiddelen die de natuurlijke balans van de huid respecteren.
  • Inspecteer de huid regelmatig: Als wondverpleegkundige ben ik getraind om de huid van patiënten regelmatig te inspecteren op tekenen van mogelijke doorligwonden. Moedig ook de patiënt zelf, zijn/haar familieleden en zorgverleners aan om alert te zijn op roodheid, verkleuringen of andere veranderingen in de huid, en meld deze onmiddellijk aan het medische team.
  • Beperk wrijving en schuifkrachten: Wrijving en schuifkrachten kunnen de huid beschadigen en het risico op doorligwonden vergroten. Beperk het aantal lagen waar een patient op ligt- of zit. Gebruik zachte, gladde lakens en kleding om wrijving te verminderen, en gebruik speciale hulpmiddelen zoals glijzeilen om schuifkrachten te minimaliseren bij het verplaatsen van patiënten.
  • Educatie en bewustwording: Ten slotte is educatie een krachtig middel in de preventie van doorligwonden. Als wondverpleegkundige is het mijn taak om patiënten, familieleden en zorgverleners voor te lichten over de risicofactoren, preventieve maatregelen en het belang van vroegtijdige interventie bij doorligwonden.

Door samen te werken (klik hier waarom dat zo belangrijk is) en deze zeven tips in praktijk te brengen, kunnen we als (wond)verpleegkundige en verzorgende een aanzienlijk verschil maken in het voorkomen van doorligwonden en het bevorderen van de algehele gezondheid en welzijn van onze patiënten. Laten we samen altijd blijven streven naar optimale zorg en comfort voor iedereen die onze zorg nodig heeft.

Het Belang van Hygiëne bij de Preventie van Decubitus